ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΞΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΜΑΕ

Το FIA Rally Star στην Ελλάδα

Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος διοργανώνει Slalom Challenge στο πλαίσιο του FIA Rally Star, νεοσύστατου θεσμού ανάδειξης ταλέντων στο παγκόσμιο στερέωμα των ράλλυ, στις 12 Δεκεμβρίου.

Με το FIA Rally Star, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου θέλησε να δημιουργήσει μια διαδικασία ανίχνευσης και προώθησης νέων ταλέντων, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Στο πλαίσιο του FIA Rally Star, οι κατά τόπους Ομοσπονδίες μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους εκδηλώσεις-αγωνίσματα, από τα οποία θα προκύψουν οι οδηγοί που θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Υπενθυμίζουμε πως η δεύτερη φάση, περιλαμβάνει 6 τελικούς που θα διοργανωθούν από τη FIA σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, Αφρική, Ασία-Ειρηνικό, Λατινική Αμερική και Βόρεια Αμερική.

Σε αυτή τη φάση, οι οδηγοί θα αγωνιστούν με Cross Cars της LifeLive του Thierry Neuville.

Οι νικητές από κάθε ήπειρο και η καλύτερη γυναίκα οδηγός, θα κερδίσουν από ένα εισιτήριο, για την αμέσως επόμενη φάση.

Οι 7 νέοι οδηγοί που θα προκύψουν, θα λάβουν εκτενή εκπαίδευση διάρκειας μιας σεζόν, η οποία θα περιλαμβάνει προσωπικό coaching, δοκιμές και συμμετοχή σε τουλάχιστον 6 αγώνες με Ford Fiesta Rally3 της M-Sport.

Οι 4 πιο ταλαντούχοι οδηγοί και τουλάχιστον μία κοπέλα, θα λάβουν μέρος στο Junior WRC 2023.

Ακολουθώντας την προτροπή της FIA, η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ) διοργανώνει το Slalom Challenge στις 12 Δεκεμβρίου, στο Μαρκόπουλο Park (Θέση Μερέντα).

Η διοργάνωση του FIA Rally Star στη χώρα μας, είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο θα προσμετρά και στο Junior WRC της επόμενης χρονιάς, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε νέους, ταλαντούχους οδηγούς και να τους δώσουμε τη δυνατότητα, με την υποστήριξη της Πολιτείας, να ανοίξουν τα φτερά τους. Για το λόγο αυτόν, διοργανώνουμε με την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία, το Rally Star.

»Πρόκειται για ένα θεσμό της FIA που “τρέχει” σε όλες τις ηπείρους και από όλα τα μέλη της, προκειμένου να αναδειχθεί η επόμενη γενιά οδηγών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ»είχε δηλώσει ο κ. Αυγενάκης.

Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής Έλληνες οδηγοί ηλικίας 18-26 ετών, που διαθέτουν άδεια οδήγησης και αγωνιστική άδεια (Τύπου Α ΟΜΑΕ) το πολύ για δύο χρόνια, ενώ έχουν συμμετάσχει το μέγιστο, σε 10 αγώνες ράλλυ.

Το αγόρι και η κοπέλα που θα πετύχουν τον ταχύτερο χρόνο θα περάσουν στον Τελικό Ευρώπης/Μέσης Ανατολής, ο οποίος θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

Από εκεί, θα προκύψουν οι φιναλίστ που θα αγωνιστούν στο FIA Junior WRC 2023.

Σημειώνεται, πως η συμμετοχή στους Ηπειρωτικούς Τελικούς (εκτός από τα ταξιδιωτικά έξοδα) και το υπόλοιπο πρόγραμμα καλύπτεται πλήρως από την FIA και τους συνεργάτες της.

FIA Rally Star: Το πρόγραμμα του Slalom Challenge

Στο Slalom Challenge, που περιλαμβάνει δύο σκέλη και διοργανώνεται από την ΟΜΑΕ στις 12 Δεκεμβρίου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως 30 οδηγοί.

Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο πρώτο σκέλος, οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν στην πίστα Α (με απλή χάραξη). Έπειτα από ένα πέρασμα αναγνώρισης χωρίς χρονομέτρηση, θα υπάρξουν δύο χρονομετρημένα περάσματα, από τα οποία στην κατάταξη θα μετρήσει το ταχύτερο.

Η κατάταξη ανακοινώνεται μετά από περίοδο μιας ώρας, με το 10% των ταχύτερων να προκρίνεται.

Έπειτα από κάθε περίοδο θα προκρίνεται τουλάχιστον μια κοπέλα, ακόμη και αν δε βρίσκεται στο 10% των ταχύτερων.

Στο δεύτερο σκέλος, οι οδηγοί θα αγωνιστούν στην πιο σύνθετη διαμόρφωση της πίστας Β.

Η διαδικασία χρονομέτρησης θα είναι αντίστοιχη και από αυτή, θα προκύψουν το αγόρι και η κοπέλα που θα προκριθούν στον Ευρωπαϊκό Τελικό.

Αναλυτικό πρόγραμμα

09:00 Διοικητικός Έλεγχος

10:15 Ενημέρωση Οδηγών

10:30 Εκκίνηση 1ου Σκέλους

13:30 Εκκίνηση 2ου Σκέλους

14:30 Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τον αγωνιστικό κανονισμό του FIA Rally Star και τον συμπληρωματικό κανονισμό του Slalom Challenge.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στο gr.fiarallystar.com/el 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ 2024

15 & 16 Ιούνη 2024 – 20ο Rally Κορίνθου

31 Μάρτη 2024-8ο Rally Regularity Σικυωνίων -Ι.ΚΤΕΟ ΚΙΑΤΟΥ

23 & 24 Nοέμβρη 2024 – Πρωτάθλημα Crosscar RX – Διαδρόμιο